Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hadkezdjem a díszmárnával mert az a kedvencem

Szumátrai Díszmárna:   

 

A medencéinkben gondozott Puntius fajok Elő- és Hátsó-Indiában honosak. Az Afrikából származó fajokat nálunk nem tartják. A legkülönbözőbb vizek lakói. Őshazájukban általában nagy csapatokba verődve találhatók, sokszor óriási tömegben. - Mozgékonyak, ezért lehetőleg 50 literesnél nagyobb medencékben tartsuk őket. Kedvelik a víz tetején úszó növényzetet (Riccia, Ceratoptertis) és a sötét talajt.

Szeretnek a talaj közelében tartózkodni. Általában kedvelik a viszonylag meleg vizet, de eltűrik a rövid ideig tartó alacsonyabb hőmérsékletet is (minimum 16-17 fok). Élénkségüket növeli, ha 2-3 hetenként vizük 1/3-át lecseréljük friss vízzel. - A víz minősége iránt különösebb igényeket nem támasztanak. A tiszta vizet azonban mindegyik faj szereti. Békés természetűek. Egyaránt táplálhatók száraz és élő eleséggel

Guppi: 

Sokan kezdik akvarisztikai pályafutásukat a szivárványos guppival. A választás érthető, hiszen ez a díszhal nagyon könnyen tartható és szaporítható, ugyanakkor rendkívül mutatós. Egyszerűsége miatt csúnya dolog a tapasztaltabbaknak "lenézni" a guppit, mint valamiféle "kezdők halát", ugyanis igazán szép (akár versenyeztethető), jó génállományú halakat kitenyészteni nagyon nagy kihívás. A tenyészet szépsége pedig még a kihívás hiányát is kárpótolja.

A szebbik guppinem a hím

A szivárványos guppi (Poecilia reticulata, néhol reticulatus) Barbados, Venezuela, Trinidad és Guyana vizeiben őshonos. Mára az akvaristák révén biztosan minden országban van már pár példány az akváriumokban. A nemek megkülönböztetése igen egyszerű: a hímek jóval színesebbek és kisebbek a nőstényeknél. Ezen kívül a hím még rendelkezik az elevenszülő halakra jellemző gonopódiummal (párzószervvé módusult farok alatti úszó) is. Kifejlett méretük 2,5-3 cm a hímek és 5-8 cm a nőstények esetében.