Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3 hal

2008.12.30

Neonhal:  (piros)Hyphessobrycon herbertaxelrodi - Fekete neonhal ( fekete)

  • Tudományos név : Hyphessobrycon herbertaxelrodi
  • Magyar név: Fekete neonhal
  • Csoport: Pontylazacok
  • Származás: Taquari folyó (Brazília).
  • Testhossz: 4 cm
  • Természetes élőhely: Nyugodt vizek.
  • Viselkedés: Társas. A vízfelszín közelében úszkál.
  • Táplálkozás: Mindenevő
  • Szaporítás: Viszonylag könnyű.
  • Medence: Minimum 50 literes
  • Halnépesség: 50 literre 5-6 hal
  • Dekoráció: Finom levelű növények, vulkanikus kövek és
   szabadon hagyott tér, ahol lehet úszni.
  • Hőmérséklet: 22-28°C
  • pH: 6,8-7,2.
  • Keménység: 5,6-6,7 NK°

Megjegyzés: A többi neonhalakkal ellentétben a fekete neonhal meglehetősen aktív. Könnyen együtt él más békés fajokkal, így pl. a törpe bölcsőszájú halakkal és a vízfenéken élőkkel, mint pl. a foltos páncélosharcsa (Corydoras palateus). A medence megfelelő szűrése óránként a medence térfogatának másfélszerese. A szaporításhoz különítsünk el egy kerekedő hasú nőstényt és egy aktív hímet egy 30 literes akváriumban. A talaj legyen csupasz és tiszta, csak egy kevés jávai mohát (Vesicularia dubyana) tegyünk a medencébe. Lágy és savas vizet kívánnak. Ne engedjünk sok fényt a szaporítómedencébe, és ne adjunk enni a halaknak, hogy minél kevesebb ürülék kerüljön a vízbe. Az ivadékok az ikrázás után 24 órával megjelennek és 3 nappal később már tudnak úszni. Ekkor már kaphatnak infuzóriát és sóféreglárvát, de csak kis adagokban. Három hét múlva lehet az ivadékokat a közös medencébe telepíteni.

 

 Xifó: Mexikó déli részén él ez az érdekes hal.A hím 12 cm-re is megnő.A test alapszíne zöld és kéken irizál közepén egy élénkvörös csíkkal.A hím jellegzetesége a farokúszó nyúlványa, amely egy krdra hasonlít.A képen látható hím egy vad tipus, de már vannak sárga, vörös, aranyvörös és fekete példányok.Az alapszíntől függetlenül elterjedt még a wagtail:Farok-, hát-, mell-, farokalatti úszók feketék teljesen vagy csak részlegesen és a száj is fekete.A berliner.A tuxedo:A kopoltyútól a faroktőig egy vastag fekete csík húzódik. 1961-ben jelentek meg az első Simpson Xiphorusok, amelynek hátúszúszója megynyúlt.A lírafarkú változatot pedig 1966-ban fedezték fel.A líragarkú egyedek szaporítása nem egyszerű, mert a hímtől csak mesterséges úton lehet spermát nyerni és azt a nősténybe juttatni.Egyszerűbb az a megoldás, hogy egy lírafarkú nőstényhez egy nem lírafarkú hímet veszünk.Lehetőleg egy színcsoportba tartozó egyedeket szaporítsunk (pl.:vöröset-vörössel).A nőstény 4.5-5 hétig hordja a kicsiket.A terhességet úgy lehet megállapítani, hogy 1-2 napig látszik a nőstény a nőstényen egy fekete folt a végbélnyílása körül (ez a terheségi folt).Szivesen fogyasztják az újszülötteket.Ajánlott a szülőketrec alkalmazása.

 

Betta:

 

 

Szaporodásmódjuk alapján vannak közöttük habfészeképítõk és szájban költõk. A legismertebb faj a habfészeképítõ sziámi harcoshal, a Betta splendens. 1892-ben jelent meg elõször Európában, majd 1896-ban vittek 10 párat Moszkvából Berlinbe, és azóta is legkedveltebb díszhalaink egyike. Labirinthal, ami azt jelenti, hogy oxigénigényének jelentõs részét képes a légköri levegõbõl kielégíteni. Tartása egyszerû, nem igényel speciálisan beállított vizet. Vegyes akváriumba is ajánlható, de ne tegyük olyan medencébe, ahol pl. szumátrai díszmárna, nagytestû sügér, vagy más csipkelõdõ hal van. A harcoshal nevet onnan kapta, hogy erõsen védelmezi területét, ha oda hím vetélytárs érkezik, akkor azt minden eszközzel (elijesztés, harapások) elzavarja. Kipróbálhatjuk egy egyszerû fogással, hogy halunk mennyire támadókedvû. Tartsunk elé egy tükröt. Ahogy felismeri a mozgó tükörkép-bettahímet, azonnal támadásba kezd. Az így védett terület (revír) átmérõje 40-70 cm között van. Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb, 1 méternél hosszabb, akváriumba kettõ vagy több hím is tehetõ. A kifejlett hím 7 cm, míg a nõstény 1 cm-rel kisebb marad. E halak élettartama általában 3 év, de ha hûvösebben tartjuk õket, akkor meghaladhatja a 4 évet is.