Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4 hal

2009.04.13

Colisa fasciata/Ajakos gurámi:

 

származás:Assam

Testhossz:6-7cm

Természetes élőhely: Vizesárkok

Viselkedés: félénk

Táplálkozás: mindenevő

Szaporítás:Könnyű

Medence:min 50l 1 pár

Dekoráció: Gyökér, dús növényzet

 Továbbá:A hím alapszíne sötétbarna, oldalán kékes árnyalatú sötét harántcsíkokkal. A test középvonalában fekete csík húzódik. A hátúszót vörös szegély díszíti. A nőstény világosabb és harántcsíkozása sem feltűnő. A hím hátúszója hegyes, a nőstényé lekerekített, kevésbé színes.

Szaporításnál nagy medencében (80-100 liter) várhatunk csak biztos eredményt. A hímek sokszor kíméletlenül hajtják a nőstényeket. A tenyésztés legfontosabb feltétele a jól összeillő tenyészpár. A nőstények számára az ívatómedencében bőven gondoskodjunk búvóhelyről. Az ivadék fölnevelése megegyezik a többi Colisa fajnál leírtakkal, az ivadék azonban kevésbé kényes.

 

Colisa lalia/Törpe gurámi:

 

 Származás: Pakisztán

Testhossz:4cm

Természetes élőhely:áló-, folyóvizek

Viselkedés:Társas, a hamekkel nem.

Táplálkozás:Ragadozó

Szaporosás:Könnyű

Medence:min 60l 1 pár

Dekoráció:GYökerek, békalencse, dús növények, úszónövények

 Továbbá:E faj hímjei nagyon színesek, de a nőstény mindig ezüstös bézs uniformist visel. Egy 60 literes akváriumban egyetlen gurámi pár élhet, néhány nyugodt Cyprinidae (pontyféletársaságában. Szaporodás idején a hím levegőbuborékokból és az akváriumban található mindenféle törmelékből habfészket készít. Mikor elkészül vele, a fészek kb. 1,5 centiméterrel is a víz felszíne fölé emelkedhet. Amikor a nőstény párzásra kész, a hímhez úszik és az állával dörzsölgetni kezdi az oldalát. A kiengedett ikrák, melyeket egy olajos folyadék vesz körül, könnyűek, és a víz felszíne, azaz egyenesen a habfészek felé igyekeznek. A hím folyton ott ügyködik a megtermékenyített ikrák körül, s elrendezi őket a fészekben. Az ivadékok három nap múlva kikelnek. Eleinte sóféreglárvákkal kell etetni őket.

Ctenopoma fasciolatum/Kongói kúszóhal:

Kép

 Származás:Kamerun és Kongó

Testhossz: 8 cm

Természetes élőhely: Folyóvizek

Viselkedés:Békés

Táplálkozás: Mindenevő

Szaporítás:Nehéz(sajnos)

Medence: min 80 l(1 pár)

Dekoráció: Gyökér, dús növényzet

Hőmérséklet:24-28C

Továbbá: A hal alapszíne szürkéssárga, az oldalakat 8-12 sötét harántcsík díszíti, a kopoltyúfedőt kék folt. A hímek valamivel nagyobbak, úszóik hegyesebbek. A víz minőségével szemben igénytelenek, azonban csak nagyobb halfajokkal célszerű együtt tartani őket társas medencében. Tenyésztéséhez középnagy méretű medence szükséges, mert az ikrák száma nagy. Laza habfészket építenek, ivadékgondozásuk nem túl kifejezett. Az 500-700 kis lárva 24-36 óra alatt kel ki. Legkésőbb a kelés után másfél nappal apró élő eleséggel meg kell kezdeni táplálásukat. Az ivadék nevelését lehetőleg alacsonyabb hőmérsékleten végezzük (22 °C), mert magasabb tartási hőmérsékleten sok lesz az elhullás közöttük. Az alacsonyabb vízhőmérséklet miatt a növendékek kissé lassabban fejlődnek, mint a többi labirinthal esetében

Ctenopoma oxyrhynchum/Hegyesfejű kúszóhal:

Kép

 Származás:Kongó

Testhossz:10 cm

Term.élőhely: Folyóvizek

Viselkedés: Békéd, nem szereti a világos helyeket.

Táplálkozás:MIndenevő

Szaporítás:Nehéz

Medence: min 80l(1 pár)

Dekoráció: Gyökér, dús növényzet

Hőmérséklet: 24-28C

Továbbá: Alapszíne sárgásbarna, a fej vöröses. Az oldalak közepét sötét folt díszíti. Az úszók barnák, fekete szegéllyel. A hímek hát- és farok alatti úszói kissé hegyesebbek a nőstényekénél. Nagyobb méretű, nyugodt természetű halfajokkal ajánlatos egy medencébe telepíteni. Ivarérésüket kb. kétéves korban érik el. Ívatásukhoz legalább 50 literes medencét kell sűrű növényzettel előkészíteni, és a hőmérsékletet 24 °C-ra beállítani. Az ívás gyorsan, a talaj fölött történik, sem habfészket nem építenek a szülők, sem pedig ivadékgondozással nem találkozunk. Az ívás rendszerint késő este, sötétben zajlik le. A nagyszámú, felszínre emelkedő ikrát a medencéből ki kell emelni, mert reggel a tenyészállatok elfogyasztják őket. A több száz kis lárva 24 óra alatt kel ki az ikrából. További két nap múlva kell elkezdeni etetésüket apró élő eleséggel. A tenyésztési kondíció eléréséhez a tenyészállatoknak feltétlenül szükségük van rovareleségre. Egyébként a kifejlett állatok sem a víz minőségével, sem a táplálékkal szemben nem igényesek